Kreativt Centrum

Kreativt Centrum är en mötesplats för pedagoger i förskolan i Norrköpings kommun. Vi erbjuder workshops, föreläsningar och nätverk -kreativ kompetensutveckling i en inspirerande miljö. Vi är lokaliserade i Svanens förskola, Vrinnevigatan 24 i Norrköping. Vår blogg underlättar vår kommunikation, här kan du hitta information och lite dokumentation kring verksamhetens innehåll.

Kontakta oss på: kreativtcentrum@norrkoping.se

måndag 3 mars 2014

Praktisk Layout - den seriösa visualiseringen av vårt pedagogiska uppdrag!


     I onsdags var det ännu en workshop i Praktisk Layout. Om vi använder oss av lite grundregler för Layout som vägledare för läsare av våra miljöer och pedagogiska dokumentationer kan vi få till en seriösare syn av förskolan som viktig plats i samhället. Genom att montera teckningar på väggar med hjälp av symmetrier och smarta val av färger hjälper vi harmonin i en rikt och mångfaldigt utrustad förskola så att det inte blir rörigt. Att höja värdet på förskolans viktiga uppdrag med barns otroligt fantastiska lärande! Sätt rubriker på teckningsväggar som kommunicerar med och förklarar för läsaren. Låt även barnen få bli layoutare och arbeta med att t ex komponera bilder av klippmaterial i vackra färgkombinationer, analysera foton och bilder barnen utsätts för och handtexta något på avdelningen. 

Vi skojade lite om att hädanefter kommer våra inköpslistor säkert bli rätt fina....

Någon berättade att en kollega tidigare varit på den här workshopen och nu börjat handtexta allt möjligt....

Väldigt viktigt blir också att se över om vi har en likvärdighet i vilka förutsättningar vi har att bedriva ett mer estetiskt noggrant arbete med att utveckla miljöerna/dokumentationerna. Egentligen är det inte mycket som behövs, lite tid, mycket medvetenhet, papper av ett mångfald färger, format och nyanser - gärna de mer neutrala eller naturtrogna skalan, pennor att texta med och kamera, foto- och utrustning för utskrift och ev laminering. Saxar, olika tidningar att ta bilder ifrån och ett samlande av presentpapper, olika färgade återvunna papper....... En färgcirkel är bra att ha. Så snyggt vi nu kan få till det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar