Kreativt Centrum

Kreativt Centrum är en mötesplats för pedagoger i förskolan i Norrköpings kommun. Vi erbjuder workshops, föreläsningar och nätverk -kreativ kompetensutveckling i en inspirerande miljö. Vi är lokaliserade i Svanens förskola, Vrinnevigatan 24 i Norrköping. Vår blogg underlättar vår kommunikation, här kan du hitta information och lite dokumentation kring verksamhetens innehåll.

Kontakta oss på: kreativtcentrum@norrkoping.se

torsdag 7 december 2017

Ljusbordstema; T Å N G


   Det är även i workshops bra att ha ett tema, så att innehållet för utforskandet blir meningsfullt och har ett bra och betydelsefullt sammanhang. Förra veckan hade vi workshopen Ljusbord på agendan och då var innehållet tång, blåstång. Något som är väldigt vackert och betydelsefullt i haven, en nyckelart i Östersjön. Att ha ett innehåll som vi vuxna inte vet så mycket om, kan bjuda på överraskningar och då blir utforskandet äkta och på riktigt. Att få bli nyfiken på något nytt.


Vi tittade närmare på tången och kunde då hitta electa, ett mossdjur som också kallas "tångbark" där varje cell i det kedjeliknande mönstret tidigare bebotts av en individ. Som ett lägenhetshotell, en koloni... Om det är mycket tångbark betyder det att det är väldigt mycket partiklar i vattnet och kanske inte det fräschaste.... Vi pickade med inspiration från mönstrena vi såg i USB-mikroskopet fram hål i ett svart papper på ljusbordet.

Vi fantiserade om tångens färger och former - om vi fick bestämma färg och klä den färgglatt och fantasifullt - hur skulle den då se ut? Och så byggde vi upp landskap som var fokuserade av en webbkamera som också var kopplad till projektor.

Vi målade med akvarellfärg på både arkitektpapper och växtpapper samt belyste både färsk och torkad tång - det har spännande former och silhuetterna blir betydelsefulla. Vi rev också ut former av svart papper som ytterligare belystes av både ljusbord och ficklampa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar